Anton Corbijn

Anton Corbijn (1955, Strijen, NL) groeit op in Groningen als zoon van een dominee.
Hij houdt van muziek en fotografie. Op zijn 17de fotografeert hij met zijn vaders camera een openlucht concert van de band Solution in de buurt. Hij stuurt de foto’s naar een popblad en tot zijn verbazing worden ze gepubliceerd.

Rond zijn 19de bezoekt hij korte tijd de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag. In dezelfde tijd fotografeert hij zanger en pianist Herman Brood tijdens een optreden in een Gronings café. Corbijn blijft de muzikant tot aan zijn dood in 2001 fotograferen. Vanaf zijn 21ste assisteert hij acht maanden lang fotograaf Gijsbert Hanekroot bij popblad Oor. Daarna vestigt Corbijn zich als zelfstandig fotograaf en wordt zijn werk gezichtsbepalend voor Oor.

Op zijn 24ste verhuist Corbijn naar Londen waar hij gaat werken voor het tijdschrift New Musical Express. In deze periode combineert hij reizen en fotografie. Hij fotografeert mensen die hem door hun kunst aanspreken en breekt internationaal door met zijn portretten van o.a. U2/Bono, Nick Cave, Mick Jagger, David Bowie, Miles Davis maar ook van Robert de Niro, Marlene Dumas en Kate Moss.

In het documentaire portret Inside Out (2012) vertelt de fotograaf: “Een foto moet niet helemaal scherp zijn. Door de onscherpte en de korrel krijg je het gevoel dat het een beeld uit het echte leven is, een split second uit de werkelijkheid. Mijn werk ademt. De grove korrel is als een weefsel van het leven zelf.”

Sinds zijn debuutfilm Control (2007), over Joy Division en leadzanger Ian Curtis, richt hij zich volledig op zijn filmcarrière.