Bram De Jonghe

Bram De Jonghe (Oostende, 1985), is een conceptueel kunstenaar met de benadering van een beeldhouwer. Zijn werk bestaat voornamelijk uit ruimtelijke ingrepen. Zo reageert hij bijvoorbeeld op architectonische elementen in gebouwen, op de zogenaamde neutraliteit van een tentoonstellingsruimte, of op de manier waarop mensen zo’n ruimte binnenwandelen.

De Jonghe wil de grens aftasten tussen kunst en werkelijkheid. Beeldhouwkunst geeft volgens de kunstenaar geen beeld van de werkelijkheid, maar maakt door de materialiteit ervan wel onderdeel uit van diezelfde werkelijkheid. Precies op het moment dat het werk neigt samen te vallen met de werkelijkheid ontstaat er volgens De Jonghe iets absurds.
Brandblussers maken bijvoorbeeld vanzelfsprekend en op utilitaire wijze onderdeel uit van De Haagse Hogeschool. Op dezelfde manier hangen de paraplu’s van De Jonghe nu in het gebouw. En alsof ze er altijd al in zaten, zijn er 100 mosselen in de trappen en muren van het gebouw geplaatst. Het absurde effect dat dit oplevert, is precies wat Bram De Jonghe nastreeft.

“Het doelloze voortschrijden van de tijd en hetzelfde lot dat mensen en dingen delen staan centraal in mijn beeldende werk.”
– Bram De Jonghe

De Jonghe behaalde in 2007 zijn master in vrije kunst aan het College for science and art, Sint-Lucas, LUCA in Gent.
In 2015 was hij de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Zijn werk was te zien in groepstentoonstellingen in onder meer GEM, Museum voor actuele kunst en op de Moscow International Biennale, en in solotentoonstellingen in onder meer Stroom Den Haag, 1646 en Kunsthal Gent.
In 2022 won hij de JUST A FEW SECONDS Kunstopdracht 2022 van De Haagse Hogeschool.
Bram De Jonghe woont en werkt in Den Haag.

De JUST A FEW SECONDS Kunstopdracht 2022 werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds