Henk Tas

Henk Tas (1948, Rotterdam) construeert fotowerken die veelal geïnspireerd zijn door twintigste-eeuwse iconen uit de Amerikaanse populaire cultuur: van Disneyfiguren tot zijn idool Elvis Presley.
Tas is een fervent verzamelaar van afbeeldingen, plastic beeldjes en andere attributen uit deze wereld van uit de popcultuur. Hiermee bouwt hij composities op en creëert hij zijn eigen nostalgische wereld. Hij gebruikt foto’s als een van de beeldende middelen in zijn werk, zoals Andy Warhol in zijn pop art. Artistieke en esthetische tradities worden aan de kant gezet en het persoonlijk handschrift van de kunstenaar uitgebannen.

Tas studeerde tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende kunsten in Rotterdam. Als in de jaren 1980 de fotografie een enorme opbloei doormaakt als hét postmoderne kunstmedium bij uitstek, maakt Tas er gretig gebruik van met zijn toe-eigeningen van bestaande foto’s, appropriations.

Daarnaast maakt hij ook zeefdrukken, mozaïeken en geënsceneerde fotografie. Die laatste categorie bestaat uit gefotografeerde voorstellingen met plastic figuurtjes van Bambi tot the Everly Brothers. Het werk van Tas is humoristisch en melancholisch tegelijk.