Johan Nieuwenhuize

Johan Nieuwenhuize (1980, Oost-Souburg, NL) put voor zijn werk put uit grote zelf gecreëerde beeldarchieven en combineert foto’s door gebruik te maken van artificial intelligence.

Hij richt zich niet op een enkel monumentaal beeld, maar juist op de veelvuldigheid van beelden. Series van foto’s schiet hij telkens op hetzelfde formaat, wat een gelijkstellend effect heeft op het totaal. Dit generieke wordt versterkt door zijn voorliefde voor beelden die nauwelijks te herleiden zijn naar een bepaalde persoon of omgeving.

Kenmerkend is zijn fotoserie Collected Memory, waar hij sinds 2009 aan werkt. Hiervoor fotografeert hij de luchten boven bekende rampplekken zoals het WTC in New York, het eiland Utøya, het Tiananmenplein in Beijing en de Bijlmer in Amsterdam. Dat hij deze foto’s maakt in dezelfde maanden, dagen en uren dat er op zulke locaties jaren eerder een ramp voltrok, zegt iets over hoe hij herinnering opvat. Niet de fysieke kenmerken van de plek doen er fotografisch toe, maar de referentie eraan volstaat om het collectieve (media-)geheugen te activeren.

Nieuwenhuize behaalde in 2006 zijn Bachelor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij had met zijn eigen werk en met dat van samenwerkingsverband OTANI NIEUWENHUIZE solotentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Zijn werk is onder andere vertegenwoordigd in de kunstcollecties van Three Shadows Photography Art Centre in Beijing, Dazaifu Tenmangu Shrine Museum, Japan en Fries Museum.

 

Kunstwerken in de collectie

The Bubble (2018, detail)