Roland Schimmel

In zijn muurschilderingen, schilderijen, computeranimaties en installaties onderzoekt Roland Schimmel (1954, Hooglanderveen, NL) de interactie tussen het menselijk oog en de hersenen. In zijn werk staat de waarneming centraal maar ook concentratie en meditatie zijn daarbij van belang. Schimmel is vooral geïnteresseerd in hoe onze geest werkt. Zijn beeldend werk komt voort uit verwondering over de werkelijkheid en over hoe je zelf in die werkelijkheid staat. Daarmee begeeft hij zich als kunstenaar in het domein van wetenschappers en filosofen.

“Waar in het dagelijks leven de dynamiek van schijn en verleiding wordt ingezet om ons op allerlei manieren te verstrooien, daar voert de dynamiek in mijn werk de kijker terug naar zichzelf als bron van energie.”

Een ander voorbeeld van een grote installatie van Schimmel is de (tijdelijke) wandschildering The Innocent Eye, die hij in 2012 maakte voor de binnenplaats van het Van Abbe Museum in Eindhoven. Daarin is rond elke kleurvorm ook een gloed van andere kleuren te zien; een halo of aura.
Schimmel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en woont en werkt vanuit deze stad.