Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol (1957, Fritzlar, DE) krijgt zijn kunstopleiding in een periode waarin minimalisme en conceptuele kunst domineren. Hij voelt zich geroepen de menselijke figuur terug te brengen in de kunst.

Hij verzet zich daarbij tegen het idee dat standbeelden uitsluitend gemaakt moeten worden voor helden en kiest voor neutrale figuren. Kenmerkend voor zijn werk zijn de uit één stuk hout gehakte beelden, altijd ruw in vorm en altijd figuratief. Meestal iemand die simpelweg rechtop staat en voor zich uit staart. Gezicht en kleding zijn neutraal gehouden, om de beelden niet met betekenissen te overladen. Daarnaast benadrukt Balkenhol de ambachtelijkheid van zijn werk. De structuur van het hout en de bewerking ervan is expliciet zichtbaar.

Het metershoge beeld in het atrium van de hogeschool laat daarom niet alleen de mannenfiguur zien, maar ook het maakproces van hoe het tot stand is gekomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het conceptuele kunstwerk van Lawrence Weiner aan de voorgevel van het gebouw, Even boven de waterlijn (1996). Daar staat het idee centraal, en de associaties die de woorden oproepen. Maar de letters zijn niet door de kunstenaar zelf vervaardigd.

Kunstwerken in de collectie

Untitled (1996, detail)