Wijnanda Deroo

Wijnanda Deroo (1955, Zeist, NL) studeerde eind jaren 1970 af aan de kunstacademie in Arnhem, nu Artez. Deroo beschouwt zichzelf eigenlijk niet als fotografe. Ze volgde op de academie teken- en schilderlessen en begon pas later te fotograferen: “Ik ben niet gehecht aan de fotografie. Fotografie is net als klei of verf een medium. Toevallig kon ik tot nu toe mijn ideeën het beste via dit medium verwezenlijken.”

Wijnanda Deroo verwierf bekendheid met foto’s van landschappen en interieurs waarin mensen ontbreken. Rond haar verhuizing naar New York, in 1989, richtte ze haar camera aanvankelijk op die stad, waaronder een stuk niemandsland langs de East River in Brooklyn bij nacht. Uit deze serie, waarvan De Haagse Hogeschool twee werken bezit, wordt onmiddellijk duidelijk hoe desolaat en onwezenlijk ‘the city that never sleeps’ kan zijn.

Deroo maakt ook veel fotoseries voor opdrachtgevers. Een bekend voorbeeld is het Amsterdamse Rijksmuseum. Tien jaar lang volgde ze de renovatie van dit gebouw, wat resulteerde in een voor haar karakteristieke serie foto’s van een museuminterieur waarin geen mens te bekennen is.

Aanvankelijk fotografeerde ze in zwart-wit maar in de jaren ’90 schakelde ze over naar kleur, waardoor haar werk een heel ander karakter heeft gekregen.