Beat Streuli
Zonder titel

2005
Fotografie | c-prints op Dibond
30 prints, ieder 175,5 × 117 cm

De foto’s van Beat Streuli geven geen overzicht. Er is altijd slechts een deel van een groter geheel zichtbaar en ook zijn protagonisten zijn nooit volledig in beeld.
Door in elke stad op dezelfde manier te fotograferen, zie je hoe de stedeling overal ter wereld hetzelfde is en toch zeer verschillend. Van Tokyo tot Kaapstad.

Streuli fotografeert met een telelens; de passanten in zijn werk zijn zich meestal niet van de camera bewust. Hij licht individuen uit de dynamisch bewegende stedelijke massa. Die dynamiek en de registrerende stijl doen denken aan reclamefotografie. Hij fotografeert in steden over de hele wereld en legt fragmenten van het dagelijks leven vast; gebouwen, straatbordjes, de mensen die voorbij lopen.

Streuli verwerkt deze beelden vervolgens in monumentale afdrukken, zoals in het werk Tokyo Shibuya, of zelfs wandvullende installaties, zoals dit werk, dat tussen 2006 en 2020 de wanden van het centraal restaurant van De Haagse Hogeschool sierde.
Deze portretten werden in opdracht van De Haagse Hogeschool gemaakt, bij het tienjarig bestaan van het gebouw. De 33 foto’s tonen een reeks individuen die uitgelicht zijn uit de continue stroom van mensen die van, naar en door de hogeschool beweegt. Anonieme gezichten, die tegelijk ook universeel zijn.

Met 30 van de oorspronkelijk 33 foto’s maakte de kunstenaar in 2020 een herontwerp voor de wand tegenover het werk van Roland Schimmel, in hetzelfde restaurant.