Elspeth Diederix
Sunset

1997
fotografie | c-print
70 x 100 cm

De werken van Elspeth Diederix lijken spontane snapshots of achteraf bewerkt maar in feite zijn ze het resultaat van uitgebreid beeldonderzoek. Er is geen sprake van beeldmanipulatie maar wel van een zorgvuldig proces van trial and error. Het onderwerp van de foto en/of de titel geeft iets bloot van de locatie waar het werk is ontstaan.

Op Sunset, een foto van een zonsondergang aan zee, is een gestalte te zien, precies in het midden van het beeldkader. Het hoofd neemt de plek in van de zon waardoor de figuur macht en geheimzinnigheid uitstraalt. Het tegenlicht van de zonsondergang hult hem of haar in schaduwen. De gelaatstrekken zijn onzichtbaar, alleen de lijnen van de korte broek en het T-shirt zijn zichtbaar. Op de achtergrond is een herkenbaar tafereel te zien: een geparkeerde scooter, twee vrouwen struinen door het zand, een groepje zit op de grond.

Een alledaagse strandscène krijgt in dit beeld haast mythische proporties door de simpele ingreep van het plaatsen van het hoofd voor de zon, samen met de precieze, symmetrische compositie.

De laatste jaren richt Diederix haar camera vooral op het planten- en dierenrijk. Sinds een paar jaar houdt ze een blog bij op Instagram van de bloementuin in het Amsterdamse Erasmuspark die ze zelf heeft ontworpen en met vrijwilligers onderhoudt als een kunstproject.