Esther Kroon
Jeugdland noord, Amsterdam

1989
fotografie | barietdruk
50 x 50 cm

Esther Kroon verwierf bekendheid met de fotografie-opdracht die ze in 1989 kreeg van Stadsarchief Amsterdam, om Amsterdamse stadskinderen te fotograferen. Kroon was toen 23 jaar, de jongste fotograaf ooit die deze opdracht kreeg.

Haar opdracht behelsde het portretteren van Amsterdamse stadskinderen. Hiervoor bezocht ze de armere wijken van de hoofdstad die, zeker toen nog, buiten het zicht van de cultuurwereld lagen, zoals Amsterdam Noord. Daar portretteerde ze de kinderen niet als stereotypen, als onschuldige wezens of zielige slachtoffertjes in achterstandswijken maar benaderde hen als autonome wezens. Ze koos daarbij steevast voor een laag standpunt, wat de kinderen volwassener doet lijken. En ze fotografeerde in zwart-wit, in een tijd dat kleur in de reportagefotografie de norm was.

Het baldadige en ongeremde van de kinderen wordt daardoor monumentaal en attractief, waarbij ze de kinderen goed aanvoelt. Dat blijkt wel uit hun intense, soms serieuze, dan weer uitdagende of geamuseerde blikken.