Hans van der Meer
Brakel

1998
fotografie
50 x 140

In 1988 krijgt fotograaf Hans van der Meer een stapel oude voetbalfoto’s onder ogen. In plaats van close-ups van spelers is daarop steevast het gehele veld te zien, met alle spelers haarscherp in beeld gebracht. Pas met de komst van snelle spiegelreflexcamera’s en steeds langere telelenzen, veranderde de voetbalfotografie vanaf het eind van de jaren ’50 dramatisch. De rol van de overzichtsfoto is sindsdien overgenomen door de televisie.

De oude foto’s inspireerden Van der Meer tot een eigen serie voetbalfoto’s. Hij begon bij de eredivisie maar na een verzoek van De Volkskrant in 1995 richtte hij zich op het amateurvoetbal, dat buiten stads- of dorpskernen plaatsvindt: “Daar kon ik het landschap tot een onderdeel maken, voorbij het voetbal”.

De foto gemaakt in het rurale Brakel laat de werkelijkheid zien van het Nederlandse voetbal, dat doorgaans plaatsvindt ergens op een veld tussen de weilanden, zonder publiek, geheel op basis van vrijwilligheid. De voetbalheroïek beperkt zich tot het Hollandse boerenlandschap waarin het gebeurt.