Henk Tas
Elvis in the ocean / T.C.B.

1996
fotografie
100 x 123 cm

Henk Tas studeerde tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Als in de jaren ‘80 de fotografie een enorme opbloei doormaakt als hét postmoderne kunstmedium bij uitstek, maakt Tas er gretig gebruik van met zijn toe-eigeningen van bestaande foto’s, appropriations.

Daarnaast maakt hij ook zeefdrukken, mozaïeken en geënsceneerde fotografie.
Die laatste categorie bestaat uit gefotografeerde voorstellingen met plastic figuurtjes van Bambi tot de Everly Brothers.
Het werk van Tas is humoristisch en melancholisch tegelijk.

Henk Tas speelt in zijn oeuvre met de Elvis-mythe, een rode draad in zijn werk. Voor Elvis in the ocean / T.C.B. eigende hij zich deze kleurenfoto uit 1968 toe.
De titels van het werk van Tas zijn vaak gebaseerd op muzikale associaties. T.C.B. staat voor Taking Care of Business, de naam van de begeleidingsband van Presley van 1969 tot aan zijn dood in 1977. Tas toont dit iconische beeld op monumentaal formaat, in een knalgeel geschilderde lijst, zoals hij ook ander werk in opvallende zelfgemaakte lijsten vat. De king of rock-‘n-roll Elvis Presley staat samen met zijn echtgenote Priscilla Presley in de branding aan het strand in Hawaii. Zo te zien heeft de ster net een duik genomen.

Op de foto is een vage tekst te lezen, ‘PROOF COPY’ staat er. Waar is dit een proefexemplaar van? Van het werk van Henk Tas?