Roland Schimmel
Hope for Happiness

1996
muurschildering, acryl
1500 × 1000 cm

De compositie van Hope for Happiness van Roland Schimmel bestaat uit ovalen en cirkels. Het werk lijkt eenvoudig maar toch geeft de wandschildering een grote impact aan de ruimte. De zwevende stippen hebben door hun kleurstelling een actieve werking op ons oog.
De kleuren turkoois en roze op oranje, tezamen met al in het beeld geschilderde ’nabeelden’, laten de stippen dansen op de wand en brengen alles in beweging. Zijn het atoomdeeltjes, gasbellen, is het een sterrenstelsel of confetti?

Schimmel koos de plek voor Hope for Happiness zelf uit. Hier ‘botsen’ de bouwdelen het Ovaal en de Strip tegen elkaar. De schildering geeft deze spanning weer maar tegelijkertijd trekt ze ook de aandacht naar zichzelf.

Als je lange tijd naar een vorm met een egale kleur kijkt, produceert ons oog nabeelden: een beeld met dezelfde vorm in een complementaire kleur. Blauw versus oranje. Het zijn projecties van onze hersenen op ons netvlies. Ook projecteren wij perspectief op de abstracte vormen: het is alsof ronde schijven zich van ons af bewegen, terwijl het ‘slechts’ ovalen zijn.

Schimmel schreef over dit werk: “Waar in het dagelijks leven de dynamiek van schijn en verleiding wordt ingezet om ons op allerlei manieren te verstrooien, daar voert de dynamiek in mijn werk de kijker terug naar zichzelf als bron van energie.”