Lawrence Weiner
Even boven de Waterlijn

1996
rvs | messing
22 × 60 x 0,5 cm

Op de gevel van het Ovaal, links boven de ingang van De Haagse Hogeschool, bevindt zich een tekstkunstwerk van Lawrence Weiner, dat leest ‘EVEN BOVEN DE WATERLIJN (+ -) (GIVE OR TAKE)’.

Het werk op de gevel versterkt de aandacht voor de architectuur. Deze prominente plek was al in een vroeg stadium vastgelegd voor het kunstwerk. De ruimte tussen de etages bepaalde de hoogte van de letters, die in roestvrij staal en messing zijn uitgevoerd. Weiners werk bestaat uit ‘taal plus de materialen waarnaar verwezen wordt’.

Even boven de Waterlijn is een tekst die niet eenvoudig te duiden is. Sommige van Weiners statements zijn wat cryptisch, andere zijn juist zo algemeen dat je er allerlei kanten mee op kunt. Weiner heeft altijd gezegd dat het aan de ‘ontvanger’ is om zijn sculpturen te duiden en te interpreteren.

In dit geval lijkt Even boven de Waterlijn te verwijzen naar de plek van de hogeschool aan de Laakhaven, die vroeger een belangrijke doorvoer-binnenhaven was. Weiners werk herinnert ons aan deze voormalige functie van de wijk, die nu is opgeslokt door de verstedelijking.