Liza May Post
Langzamer leven

1992
fotografie | c-print in lijst
121 x 121 cm

In het werk van Liza May Post zie je vaak jonge vrouwen die in hun omgeving proberen op te gaan. De witte jurk en de lange kousen van de voorovergebogen vrouw in dit werk lijken te verdwijnen in de witte kamer.
Ook de ruches aan het hemelbed, de stoelen en de tafel zijn wit. De vrouw heeft twee bruine koffers in haar handen maar het is onduidelijk of ze net thuiskomt of juist vertrekt. Van dichtbij is zichtbaar dat het randje van de kousen beschilderd is met verf of make-up. Dit deed Post om twijfel tussen echt en onecht te laten ontstaan.

Over Langzamer Leven zegt ze verder: “De titel citeert een Française die: “lang zal ze leven” steevast jarenlang verkeerd zong. Ze zong: “Langzamer leven…… langzamer leven…. in de gloria…” wat ik dus erg mooi vind om iemand toe te wensen.

Mijn werk gaat vaak over de poging er te willen zijn, terwijl je er ook niet wil zijn. Over de keuze tussen komen en gaan. Wat je bij dit werk heel sterk hebt, is dat het idee van komen of gaan per toeschouwer verschilt.

Hoe iemand dat ziet, zegt echt meer over diegene zelf dan over de intentie van het werk.
Destijds dacht ik dat ze aankwam in een wereld die wel al was vormgegeven maar toch nog leeg en invulbaar. Nu kijk ik er ook weer anders naar.”