Stephan Balkenhol
Untitled

1996
sculptuur, hout
1043 × 85 cm

Voor het atrium van De Haagse Hogeschool staat een tien meter hoge, gestripte boomstam waaruit bovenaan het beeld van een man is uitgehakt.
De dikke stam zelf is glad maar de mannenfiguur is ruw uitgehakt. Beitelsporen zijn nog zichtbaar als de talloze vlakjes op het beeld. Haar, ogen en kleding zijn geschilderd maar eveneens zonder details. Het is geen held die boven alles uittorent.

Kunstenaar Stephan Balkenhol zet met dit werk een gewone man op de enorme sokkel, gehuld in een witte broek en groen overhemd.
Ondanks het formaat, ingegeven door de enorme schaal van de omgeving, dringt het beeld zich niet op. Vanaf de verdiepingen die om de grote hal heen cirkelen, is het steeds op een andere manier zichtbaar. Het beeld is zoals de figuur die bovenop staat: niet opvallend of dramatisch. Aanwezig maar nergens dominant. De groene kleur van het shirt zorgt dat het werk net genoeg aandacht trekt.

In materiaal en techniek is er een sterk contrast met de omgeving. Een element van natuurlijkheid en ambachtelijkheid tegenover de harde materialen en de strakke architectuur van het atrium.