Stéphane Couturier
Berlin, Derrière Pariserplatz

1998
fotografie | c-print in lijst
160 x 108 cm

Stéphane Couturier brengt wereldwijd bouwplaatsen, nieuwbouw en sloop in steden in beeld. Hij is zowel gefascineerd door stedelijke ontwikkelingen als door de metamorfose van gebouwen. Hij slaagt erin het binnenste van een stad bloot te leggen. Hij doet dat op een hyperrealistische manier en met veel gevoel voor compositie en kleur.

De foto Berlin, Derrière Pariserplatz toont de bouwactiviteiten vlakbij het bekende plein in het centrum van Berlijn, waaraan ook de Brandenburger Tor grenst, terwijl onder de grond een garage en een metrostation wordt aangelegd. Pas vanaf de jaren 1990 wordt dit plein heropgebouwd, na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadat het plein door de bouw van de Berlijnse Muur in een strook niemandsland kwam te liggen.

Dit beeld maakt deel uit van de Couturiers serie Urban Archeology, waarbij de kunstenaar de archeologie van de stad in beeld brengt als een doorgesneden taart met verschillende laagjes. In dit werk besteedde Couturier nauwgezet aandacht aan de afdruktechniek en het materiaal waarop het beeld is afgedrukt. Deze techniek, de ilfochrome (of cibachrome), leidt tot een maximale en zeer duurzame kleurintensiteit.