Bram De Jonghe wint JUST A FEW SECONDS Kunstopdracht 2022

Studenten van De Haagse Hogeschool kiezen voor het voorstel van de Haagse Kunstenaar, met overweldigende meerderheid

Afgelopen dinsdag 22 maart 2022 werd bekendgemaakt dat de bekende Haagse Kunstenaar Bram De Jonghe de JUST A FEW SECONDS Kunstopdracht 2022 heeft gewonnen. De opdracht kwam tot stand met betrokkenheid van bijna 1000 studenten.

De Jonghe krijgt de kans om het door hem gedane voorstel voor een nieuw kunstwerk te realiseren en het nieuwe werk zal worden opgenomen in de kunstcollectie van de Haagse Hogeschool. Met de opdracht is een budget gemoeid van €40.000.

1000 Deelnemers JUST A FEW SECONDS
De Haagse Hogeschool wil de studentengemeenschap nadrukkelijk betrekken bij de kunstopdracht. Hiervoor bedachten social designer Jennefer Verbeek en kunstenaar / fotograaf Johan Nieuwenhuize het experimentele participatieproject JUST A FEW SECONDS. Ruim 1000 Studenten deden mee aan dit bijzondere project.

JUST A FEW SECONDS bestaat uit drie verschillende acties. In de eerste week van het project konden studenten voor een online moodboard anoniem een foto insturen die aansluit bij hun gevoel. In de tweede week kregen ze de mogelijkheid een vraag over hun toekomst te beantwoorden waarna ze door Johan Nieuwenhuize werden geportretteerd. En in de derde week schreven studenten anoniem op wat ze bezighield in geïmproviseerde wc-hokjes.
Het moodboard, de portretten met de quotes, en de volgeschreven wc-hokjes werden getoond in de tentoonstelling You and the Future in de Exporuimte va de Haagse Hogeschool.

Kunstopdracht
Kunstenaars werden via verschillende en diverse culturele netwerken uitgenodigd om in de tentoonstelling ideeën op te doen en mee te doen aan de kunstopdracht. Het bezoek aan de tentoonstelling was een van de voorwaarden voor deelname. Vervolgens werd kunstenaars gevraagd om op basis van de tentoonstelling een ideeënschets te maken. Dit is een eerste indruk of richting van een mogelijke aanpak van de opdracht, zonder begroting, van maximaal twee A4 tjes, waarin de kunstenaars vanuit het oeuvre hun benaderingswijze omschrijven.
Daarna werden er door de selectiecommissie drie kunstenaars geselecteerd voor een betaalde opdracht voor een schetsontwerp.

Drie overtuigende voorstellen: Bram De Jonghe, Frank van der Salm en Martine Stig
De selectiecommissie bestaat uit:
Elisabeth Minnemann, voorzitter van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool
Annelies van Rosmalen, manager van The Lighthouse
Anja Berkelaar, docent Commerciële Economie
Coen Dekkers docent Industrial Design Engineering
Satish Kumar Beella, docent Industrial Design Engineering
Zunaica Phillips docent Human Resource Management
Jennefer Verbeek, social designer
Jurriaan van Kranendonk, oprichter van de kunstcollectie en onafhankelijk kunstadviseur
Johan Nieuwenhuize, kunstenaar, fotograaf en onafhankelijk kunstadviseur

Uit 23 sterke inzendingen selecteerde de commissie drie kunstenaars; Bram de Jonghe, Frank van der Salm en Martine Stig. Deze kunstenaars maakten een schetsontwerp. Alledrie de voorstellen waren overtuigende voorstellen die goed aansloten bij het oeuvre van de kunstenaars en ieder op hun eigen manier bij de studentengemeenschap. Deze voorstellen werden getoond in een tentoonstelling in het Atrium van de Haagse Hogeschool.

Verkiezing
Studenten werd gevraagd om de tentoonstelling te bezoeken en op één van de drie ontwerpen te stemmen en op te schrijven waarom dit volgens hen het beste idee is. 292 Stemmen werden uitgebracht, Bram de Jonghe won met een overweldigende meerderheid van 140 stemmen.

Bram De Jonghe
Bram De Jonghe (Oostende, 1985), behaalde in 2007 zijn master in vrije kunst aan het College for science and art, Sint-Lucas, LUCA in Gent. In 2015 was hij de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Zijn werk was te zien in groepstentoonstellingen in onder meer GEM, Museum voor actuele kunst en op de Moscow International Biennale, en in solotentoonstellingen in onder meer Stroom Den Haag, 1646 en Kunsthal Gent.
Bram De Jonghe woont en werkt in Den Haag.