Op zoek naar Hope for Hapiness

Jacco van Uden, lector Change Management

“Je komt naar deze hogeschool voor onderwijs, voor onderzoek, voor meetings. Het mooie van onze kunstcollectie is juist dat je er niet voor komt en de kunst moet hier dan ook harder werken dan in een museum. Te midden van al het geren en gejaag doet de kunst een appèl: “zie mij, merk mij op”.
Het werk van Schimmel hangt op een plek waar ik best wel vaak langs kom maar ik kwam er pas heel laat achter dat het überhaupt een kunstwerk betreft.

Het werk is eigenlijk heel laagdrempelig, het openbaart zich echt aan je maar alleen als je er letterlijk even de tijd voor neemt. Pas als je stil staat, kan het werk bewegen.

Het is een beetje zoals Johan Cruijff zei “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. De manier waarop Hope for Happiness werkt, is ook een mooie verwijzing naar de randvoorwaarden voor goed onderwijs en onderzoek. Ook daar hebben we vertraging en verstilling nodig.
Discussies over kunst, onderzoek en onderwijs hebben te vaak een plat karakter. We schieten direct door naar monetaire waardebepaling of maken ons druk over draagvlak. Maar kunst, onderwijs en onderzoek gaan juist over andere vormen van denken, over het verkennen van alternatieve waarden. Daar begint de echte innovatie.”

Jacco van Uden, lector Change Management, over Hope for Happiness van Roland Schimmel