Over de collectie

De Haagse Hogeschool, de wereld, de kunst

Creativiteit, de eigen wil en een eigen blik op de wereld: dat zijn de kernpunten van de internationale kunstcollectie van De Haagse Hogeschool. Het brede scala aan beelden en ideeën dat deze collectie omvat, weerspiegelt zowel de wereld buiten de school als de diversiteit van de mensen binnen het gebouw.
Vanaf de eerste ideeën voor de nieuwbouw van De Haagse Hogeschool op het Johanna Westerdijkplein speelde kunst een belangrijke rol. Dat werd zichtbaar bij de officiële opening van het nieuwbouwcomplex, op 27 februari 1997. De openingsceremonie bestond uit de onthulling van het metershoge houten beeld van Stephan Balkenhol in het atrium. Voor de ingang van het gebouw waren de bezoekers al de opvallende werken van Hans van Bentem, de keramieke Vaas en van Lawrence Weiner het tekstkunstwerk tegen gekomen, en binnen de felkleurige, wandschildering een intrigerende compositie van Roland Schimmel.

Fotografie

Naast zulke kunstwerken in opdracht kwam er een nadruk op het verzamelen van hedendaagse fotografie. Dit gebeurde vanuit de opvatting dat fotografie een zeker realisme bezit dat herkenbaar is en daardoor aantrekkelijk zou zijn voor jongeren, dus voor de studenten. Er is een markante fotocollectie ontstaan, waarbij de mens in relatie tot zijn/haar (stedelijke) omgeving de kern vormt. Dat begon bij het verlenen van specifieke opdrachten aan de fotografen Jannes Linders en Carl de Keyzer tijdens het nieuwbouwproces, en kreeg reliëf door de aanschaf van tientallen hedendaagse kunstfoto’s. De toevoeging van historische foto’s over de stad Den Haag had tot doel de studenten inzicht te geven over de stad waar ze een aantal jaren verblijven vanwege hun studie aan de Haagse Hogeschool.

Gebouw

In het ontwerp van architectenbureau Atelier Pro is het gebouw van De Haagse Hogeschool een soort postmoderne opleidingsfabriek. Het bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden bouwdelen: Ovaal, Strip en Slinger. Deze zijn via loopbruggen met elkaar verbonden, geïnspireerd op de Van Nellefabriek in Rotterdam. Ook de kunst is ingezet als een manier om variatie en prikkelende beeldende elementen in het gebouw aan te brengen. Dat is te zien aan de monumentale kunstwerken van Balkenhol, Van Bentem, Weiner en Schimmel in en aan de hogeschool. Ook is er gezorgd voor verdiepte vlakken in de betonnen wanden (inkassingen) van Slinger en Strip, die met hun typische verlichtingsarmaturen speciaal bedoeld zijn voor de opdrachten fotografie en de collectie Haags Historisch. De grotere en vaak kleurrijke hedendaagse fotowerken komen tot hun recht op de eerste verdieping van het Ovaal, waar ze vaak direct zichtbaar zijn vanuit het atrium.

Collectie nu

De Haagse Hogeschool heeft nu een bescheiden maar interessante kunstcollectie. Naast de monumentale kunstwerken in en aan het gebouw gaat het om tientallen fotowerken, van kunstenaars als Anton Corbijn, Michel François, Andreas Gursky, John Hilliard, Teun Hocks, Shirin Neshat, Liza May Post en Beat Streuli. Ze vormt een staalkaart van kunstfotografie van rond de eeuwwisseling, en heeft museale allure. Dit feit spoorde de Haagse Hogeschool aan om haar kunstbeleid met nieuw elan op te pakken. In 2017 is er een kunstcommissie in het leven geroepen en in 2018 is er een nieuwe kunstopdracht gerealiseerd: The Bubble van de kunstenaar Johan Nieuwenhuize. The Lighthouse organiseert met regelmaat exposities en andere activiteiten rond de collectie. Ook streeft de hogeschool naar de realisatie van een nieuw, monumentaal of juist geïntegreerd kunstwerk in de ruimten van de hogeschool. Zo blijft ook de kunst op de Haagse Hogeschool een middel om, naast het aanbod aan opleidingen, de wereld op creatieve en eigenzinnige wijze tegemoet te treden, en studenten en docenten blijvend te verrassen en te prikkelen.

Deze website

Op deze website zijn alle kunstwerken van De Haagse Hogeschool afgebeeld en voorzien van meer informatie.
Zie je een werk in het gebouw hangen? Scan dan de QR-code ernaast en je komt bij de informatie op deze site.