Recap Art Lovers #3: In gesprek met fotografen Van der Kooy en Chekachkov

Ga in gesprek over kunst, kom langs bij Art Lovers!

Bij de derde editie van Art Lovers kregen kunstliefhebbers de kans om in gesprek te gaan met fotografen Christian van der Kooy (NL) en Igor Chekachkov (UA), met als onderwerp: creativiteit in tijden van oorlog.

Van der Kooy (1983) is een fotograaf die de interactie van mensen met hun leefomgeving en het landschap wil blootleggen in zijn kunst. Hij zoekt naar diepere lagen van geschiedenis, cultuur en politiek in de plaatsen en mensen die hij fotografeert, voornamelijk in Oost-Europa, waaronder Oekraïne. Het was in Oekraïne waar hij zijn vrouw ontmoette door zijn kunst. Tijdens het gesprek vertelde hij over zijn boek “Anastasiia, She Folds Her Memories Like a Parachute”, een liefdesverklaring van Anastasiia, een studente uit Kiev, aan haar thuisland Oekraïne.

Het gesprek ging verder met Igor Chekachkov (1989), een jonge Oekraïense fotograaf, die het verhaal achter zijn fotoseries met ons deelde. Zo heeft hij de serie “Daily Lives” gemaakt, waarin hij de privésfeer van Oekraïense studenten toont, vaak gefotografeerd van bovenaf. Op geheel eigen wijze laat bij zo het alledaagse leven binnenshuis zien.

”It’s their way to express themselves” – Igor Chekachkov

Daarnaast sprak Igor over de uitdagende tijd voor de Oekraïense samenleving en voor hemzelf sinds de inval van Rusland in Oekraïne. In de eerste maanden van de oorlog heeft hij zijn leven gefotografeerd en zijn gedachten opgeschreven in “100 Days of War”, wat het dramatisch veranderende leven in Oekraïne weerspiegelt.

”It made sense what I was doing” – Igor Chekachkov 

Na afloop van de gedeelde verhalen van Van der Kooy en Chekachkov was er gelegenheid om vragen te stellen aan de fotografen en om hun boeken te bekijken.

Er komen dit schooljaar nog twee kunstenaars naar De Haagse Hogeschool om te vertellen over hun werk, Esther Kokmeijer en Marjan Teeuwen.

Op 23 mei is Esther Kokmeijer te gast bij Art Lovers #4! Zij zal geïnterviewd worden over haar kunstprojecten rondom klimaatverandering. Aanmelden kan via de link onder dit bericht, iedereen is van harte welkom!

Art Lovers is een programma van The Lighthouse.