Recap presentatie kunstwerk Bram de Jonghe

Bram de Jonghe, presenteert nieuwe kunstwerken 'Verzegelde Regen' en 'Mosselwerken'

Een dataset bestaande uit 140 portretten, honderden quotes en een paar volgekalkte wc-hokjes vormde de inspiratie voor het nieuwe kunstwerk van Bram de Jonghe dat sinds kort te zien is in het hoofdgebouw van de Haagse Hogeschool. Studenten van de Haagse stemden massaal op het voorstel van het kunstwerk dat Vlaamse kunstenaar voor de kunstopdracht ‘JUST A FEW SECONDS’ indiende. Donderdag 16 februari werden ‘Mosselwerken’ en ‘Verzegelde Regen’ officieel gepresenteerd aan studenten, docenten en geïnteresseerden.

De middag begon met toespraken van Annelies van Rosmalen, Programmamanager van The Lighthouse en Coördinator/adviseur kunst en Elisabeth Minnemann, voorzitter van het college van bestuur, beide benadrukten ze de functie en het belang van kunst voor degene die het gebouw gebruiken. In de voorbijgang aan een van de werken wordt de sleur gebroken en een opening gecreëerd, in deze opening kan een gesprek ontstaan, toenadering gezocht worden tot een ander doordat de eigen perceptie gebroken wordt.

Dat is ook wat Bram de Jonghe beoogt met zijn werk; de absurdistische mossels en paraplu’s die nu door het hele hoofdgebouw te vinden zijn verbazen en openen een gesprek of stellen het individu een vraag. In gesprek met Johan Nieuwenhuize, curator van de kunstcollectie vertelde Bram over zijn werkwijze, het ontstaansproces van het werk en de gesprekken die hij met studenten voerde tijdens de vervaardiging ervan. Na het formele gedeelte nam Bram de bezoekers mee door het gebouw om een deel van de 100 mossels en 10 Britse paraplu’s te bekijken, er was mogelijkheid tot vragen en Bram lichte artistieke keuzes toe. De middag werd afgesloten onder het genot van een drankje en -hoe kan het ook anders- mossels.

‘Verzegelde Regen’ en ‘Mosselwerken’ maken vast deel uit van het gebouw en de kunstcollectie van de Haagse Hogeschool en zijn ten alle tijden te zien.

Tekst: Matthijs Damsteeg

Foto’s: Anton van der Riet