Van lasser tot kunstenaar, het verhaal van Ronald A. Westerhuis

Over lassen, kunst en jezelf blijven

Ronald A. Westerhuis is de kunstenaar achter het werk “Self Reflection“, de meest recente toevoeging aan de kunstcollectie van De Haagse Hogeschool.
Heb je dit bijzondere werk al gezien in het Ovaal op de eerste etage?

In een telefonisch interview op 5 april j.l. vertelt Westerhuis over zijn werk en zijn fascinerende carrièreswitch van lasser tot beeldhouwer.
Door Ocke Siertsema, student-assistent bij The Lighthouse en tweedejaars student Bestuurskunde/Overheidsmanagement op De Haagse Hogeschool.

Ronald A. Westerhuis is niet zomaar een kunstenaar; zijn reis naar de wereld van beeldhouwkunst begint op een plek ver verwijderd van de kunstwereld.
“Ik werkte op zee en kwam in aanraking met roestvrij staal,” vertelde Westerhuis. “Het was moeilijk te bewerken, maar ik vond het ontzettend interessant materiaal.”
Tussen zijn werkweken op zee begint Westerhuis met experimenteren in zijn vrije tijd. “Ik wist niets van kunst, ik begon gewoon dingen te maken,”. Zijn passie voor staal en het maken van bijzondere vormen evolueert tot een kunstcarrière, waarbij hij uiteindelijk zijn baan op zee opzegt en zich volledig op kunst stort.

Hoewel Westerhuis door velen als kunstenaar wordt gezien, beschouwt hij zichzelf niet als een stereotype vertegenwoordiger van zijn vak. “Ik heb me ook nooit echt een kunstenaar gevonden. Ik heb geen idee hoe dat zou moeten voelen,” deelt hij openhartig. Zijn artistieke stijl, gekenmerkt door monumentale vormen en reflectieve thema’s, richt zich op zelfreflectie en het menselijke zelfbeeld.
Dat is ook duidelijk te zien in zijn recente werk, met de treffende titel “Self Reflection”.

”Als je naar de schaal kijkt, zie je eigenlijk wie het belangrijkste is in dat universum.”

Westerhuis deelt zijn visie op kunst en het belang van zelfwaarde. “Niks is belangrijker dan jezelf,” benadrukte hij. Dit besef weerspiegelt zich in zijn werk, waarin hij mensen uitdaagt om naar zichzelf te kijken door monumentale spiegels en schalen. Het werk ‘Self Reflection’ bestaat ook uit spiegels. Westerhuis legt uit dat wanneer je van een afstand kijkt, elk spiegeltje een individu op de hogeschool weerspiegelt, maar van dichtbij zie je alleen jezelf.

Naast zijn artistieke praktijk is Westerhuis actief betrokken bij het begeleiden van jongens, die buiten het reguliere leersysteem vallen. Hij laat ze een paar dagen meelopen in het team en kijkt of het past. Daarin is kwaliteit belangrijk, maar teamgeest het allerbelangrijkst zegt Westerhuis. ”En als dat na drie dagen goed gaat, krijgen ze gewoon een jaarcontract. We hebben geen hiërarchie in de werkplaats.”

Westerhuis omarmt ook nieuwe uitdagingen, waaronder samenwerkingen met internationale kunstenaars en culturele projecten die een brug slaan tussen verschillende culturen.

Zijn verhaal over de switch van lasser tot kunstenaar laat niet alleen zien wat een reis het kan zijn om het beroep te vinden dat bij je past, maar biedt ook een inspiratie om jezelf te blijven en je passie te volgen in een steeds veranderende wereld.
In een tijd van toenemende externe invloeden, zoals sociale media en prestatiedruk, benadrukt Westerhuis, is zelfwaarde van enorm belang. Hij moedigt studenten aan om authentiek te blijven en hun eigen identiteit te ontdekken. “Blijf dicht bij jezelf”.