Stof tot nadenken

Damion Gans, student HBO-ICT over MONUMENT 1997 van Hans van Bentem

“MONUMENT 1997 is het eerste werk dat je tegenkomt als je aan komt lopen. De eerste keer dat ik het zag, heb ik er ook direct een foto van gemaakt. Het is als het ware opgebouwd uit tegels en het is heel bijzonder dat elke tegel een andere structuur heeft maar het valt vooral op omdat het zo groot is en omdat het een heel andere stijl dan het gebouw heeft.
Ik zie het als een soort ridder, de bovenkant lijkt een beetje op een helm. De phoenix, panter en engel beschermen hem.
De panter viel me eerst het meeste op. Verder is er de phoenix, een mythisch wezen, en het alziend oog, een symbool dat in verschillende religieuze of spirituele contexten wordt gebruikt. Deze details prikkelen mij als Christen.

Zelf ben ik iemand die heel gepassioneerd kan raken. Het brandend hart, dat ergens anders in het gebouw in andere kleuren ook nog te zien is, spreekt me daarom heel erg aan.

De symboliek in dit werk sluit niet helemaal aan bij mijn eigen levensovertuiging maar het zijn fascinerende symbolen en al met al geeft het me wel stof tot nadenken. Het verrijkt mijn studieomgeving, het geeft iets. Op sommige momenten zal het me direct pakken en op andere momenten minder.
Als ik minder aan mijn hoofd heb, pakt het me zeker. En dan zie ik er ook schoonheid in.”