Waarom we onze Hussem veilen

Jurriaan van Kranendonk, kunstadviseur

Afgelopen zomer kwamen we in ons kunstdepot een schilderij van Willem Hussem tegen. Het werk binnenkort geveild. Waarom eigenlijk?

Kunstadviseur Jurriaan van Kranendonk over het bijzondere kunstwerk:

‘Toen Hussem overleden was, was ik betrokken bij het ordenen van zijn atelier samen met zijn vrouw Anna Hussem. We zijn twee middagen in zijn atelier geweest en hebben met veel plezier alle tekeningen bekeken en op echtheid gecontroleerd. Hussem signeerde namelijk niet alles, soms hadden werken alleen een stempel van het adres van zijn atelier of een jaartal. Anna Hussem heeft toen achterop alle tekeningen de werken als echte Hussems aangemerkt. Als een soort verklaring van echtheid. Als er in de toekomst dan werken zouden worden verkocht, kon de herkomst worden achterhaald, dat is natuurlijk heel belangrijk als een werk van eigenaar wisselt.

Dit schilderij heb ik voor het eerst gezien in De Haagse Hogeschool. Ik was het depot aan het opruimen en toen zag ik dat schilderij staan. En zoals het wel vaker gaat, wordt zo’n schilderij niet echt meer opgehangen. In de kamer naast het toenmalige kunstdepot, zag ik Karina (Taselaar, docent rechten, red.) en haar collega zitten. Ik kende Karina al en wist dat zij een liefhebber van kunst is. Ik heb toen voorgesteld het daar op te hangen.

Dit schilderij vind ik een heel goed voorbeeld van een Hussem. Het is heel ruimtelijk, omdat de beweging, het gebaar van de verfstreek zo mooi afsteekt tegen de rest. De textuur en de kleuren dragen daar ook erg aan bij. Het wringt een beetje, tussen dat rood en die groene streep, een beetje een stug schilderij, niet gemaakt om te behagen. Het is echt een mooi werk.

Ik vind het goed dat besloten is om dit werk te verkopen. Het heeft geen enkele relatie met de collectie, het is echt een vreemde eend in de bijt. Het heeft ook nooit tot de collectie behoord en past ook niet bij de nieuwe stappen die we aan het zetten zijn met het project Just a few Seconds project – naar een nieuwe kunstopdracht. Dan kun je beter besluiten het werk te verkopen.
Daarbij heeft natuurlijk meegespeeld dat de opbrengst wordt geïnvesteerd in een nieuw werk. De erfenis van het schilderij wordt zo toch onderdeel van de collectie.’

 

Het werk Untitled van Willem Hussem (1900-1974) wordt 20 oktober 2021 geveild bij het Venduehuis in Den Haag in de Post-War & Contemporary Art Auction.
Naast dit werk van Willem Hussem worden er werken geveild van onder meer Andy Warhol, Man Ray, Lynn Chadwick, Karel Appel, Sol LeWitt, Josef Albers en Keith Haring.